Margreet en Jos werden dinsdagochtend vermoord aangetroffen in hun woonboerderij in het Friese Katlijk.

Friesland Katlijk - Niet voor het eerst werd Fryslân dinsdag opgeschrikt door alweer een geweldsmisdrijf. In een boerderij bij Katlijk, wat in de gemeente Heerenveen is gelegen, werden de lichamen van twee mensen aangetroffen. Al snel werd duidelijk dat het zou gaan om Margreet Andriol en haar partner Jos Verdonk, maar de omwonenden weten het zeker. De politie kan dit niet officieel bevestigen. Wat gebeurde er nu dinsdag in Katlijk.Vlak na elf uur dinsdagmorgen melde de politie dat er in Katlijk twee lichamen gevonden waren in een woning aan de Schoterlandseweg in Katlijk gemeente Heerenveen. De mensen die de twee dode slachtoffers aantroffen, alarmeerden direct de politie. De politie start onmiddellijk een politioneel onderzoek in de woning in Katlijk, tussen Mildam en Nieuwehorne. Daar wordt direct begonnen met een onderzoek, waarbij de woning en de directe omgeving ruim worden afgezet.Al snel arriveert ook de forensische recherche voor sporenonderzoek en de schouwarts om de doodsoorzaak vast te stellen. Volgens de politie en de recherche komt een zogenaamd ‘ondersteuningsteam’ naar Katlijk. Het team is een gespecialiseerde eenheid van de politie, die in kogelwerende kleding de omgeving afzoeken. Dit kan uiteraard wijzen dat de dader gewapend is en de politie daarvoor als voorzorgsmaatregel kogelwerende vest droeg. 

Een misdrijf wordt door de politie niet uitgesloten, een eventuele dader kan zodoende nog in de buurt van de boerderij zijn. Is het eerste bericht die de politie uit laat gaan. 

In de loop van dinsdagmiddag komt er langzamerhand meer informatie over de lichamen in Katlijk binnen. Politiewoordvoerder Ron Reinds vertelt via de radio dat de slachtoffers het huis met een andere familie delen. 

Die mensen hebben de lichamen van hun buren dus ook gevonden bij de zogenaamde Moskoupleats, waar ook een cursusruimte in gevestigd is. Niet veel later wordt duidelijk dat de politie uitgaat van een misdrijf. Een dubbele moord. 

Nog altijd werdt er in de omgeving van Katlijk gezocht naar een mogelijke dader of daders. Maar dan is het al wel duidelijk waar de politie naar zoekt namelijk naar de veertienjarige zoon. 

Aan het begin van de avond komt de politie met een bericht: er is een 14-jarige jongen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van het tweetal. Dat niet alleen, het gaat om de zoon van twee ouders. Over de identiteit van de twee doden wil de politie dan ook nog altijd niets kwijt.

''Vreselijke gebeurtenis''

Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen reageert verslagen op het nieuws van het drama in Katlijk. ''Het is een verschrikkelijk familiedrama'', vertelde deze en geeft zonder het te weten een bevestiging dat het hier gaat om een familiedrama waar de veertienjarige zoon de beide ouders dode. ''De veertienjarige zoon van het tweetal is dan al aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de dood van zijn ouders. De jongen was niet bekend bij enige hulpverleningsinstanties.''

Katlijk - Dorpsbewoners van het zeshonderd inwoners tellende Friese gehucht Katlijk, hebben er nauwelijks woorden voor. Dit is verschrikkelijk nieuws”, aldus voorzitter Harm Wierda van Plaatselijk Belang Katlijk. „Dit bericht komt wel binnen. Zeker onder de jeugd van ons dorp.”

Juist de scholieren waren bekenden van de 14-jarige verdachte, zaten volgens Wierda die vol vragen over wat er met het echtpaar Jos Verdonk (63) en Margreet Andriol (62) is gebeurd. „ Die waren erg begaan met hun lot, en nu blijkt uitgerekend hun zoon de verdachte te zijn. Dit is echt heel ernstig.”

Geitenfokker en astrologe
Dinsdagochtend reed ineens de ene na de andere politiewagen richting de woonboerderij van geitenfokker Jos en astrologe Margreet. Daar werden de lichamen van het Friese echtpaar, ruim 24 jaar getrouwd, aangetroffen door een ander echtpaar, dat ook op de ’Moskou-pleats’ aan de Schoterlandseweg woonde.

Het echtpaar woonde zeker al twintig jaar in de achteraf gelegen boerderij. Jos was een bekend fokker van Nederlandse Landgeiten; Margreet had een astrologiepraktijk aan huis, waar ze allerlei cursussen organiseerde haar deelnemers horoscopen leerde lezen.

Nadat ze eerder al twee zoons hadden gekregen, die nu volwassen zijn, kregen zij op latere leeftijd nog een jochie erbij die nu veertienjaar is. Die woonde nog thuis. In het dorpje gingen korte tijd al geruchten over zijn betrokkenheid, omdat hij aanvankelijk onvindbaar zou zijn.

De politie wil niet zeggen waar de zoon is aangehouden. Ook over de doodsoorzaak van het stel is niets bekendgemaakt.

Het achterste deel van de boerderij werd verhuurd. De afgelopen jaren woonde daar een familie met wie het echtpaar een hechte band had. Deze buren troffen Jos en Margreet dood aan. „Zij liepen naar het voorgedeelte en vonden daar de lichamen”, aldus politiewoordvoerder Ron Reinds.

Dwaas
Nadat de politie arriveerde, werd snel duidelijk dat sprake moest zijn van een misdrijf. Omdat het om een bosachtig gebied gaat en het perceel met bijna drie vierkante kilometer behoorlijk groot is, besloot de politie een speciaal ondersteuningsteam in te zetten om de omgeving af te zoeken. „Om te voorkomen dat er ineens een dwaas voor je staat die je iets wil aandoen”, aldus de woordvoerder. Uiteindelijk werd niemand aangetroffen.

Volgens burgemeester Van der Zwan van de gemeente Heerenveen was het gezin niet in beeld bij hulpverleningsinstanties. „Katlijk is een kleine gemeenschap van zo’n zeshonderd inwoners, waar iedereen met elkaar meeleeft. Zo’n gebeurtenis maakt diepe indruk op de mensen. Ik houd nauw contact met het dorp. Om te horen wat er leeft, welke vragen er zijn, en waar we mogelijk kunnen helpen. Ons medeleven gaat nu uit naar de naasten.”

’ 14 jarige Jongen was in zichzelf gekeerd’
De aangehouden zoon en broertje, die volgens bekenden „een beetje in zichzelf gekeerd” is, zit op het Terra College in Wolvega. Hij liep stage bij een hoveniersbedrijf. De komende dagen zal nader de toedracht worden onderzocht. De jongen zal worden bijgestaan door een advocaat en een vertrouwenspersoon. Volgens een aantal jongeren was het een aardig lieve wat stille jongen. Momenteel liep hij stage bij een bedrijf.  

0

Een opmerking toevoegen

Laden